Як діяти, якщо ваших близьких примусово перемістили на тимчасово окуповану територію чи депортували?

Якщо ваших близьких примусово перемістили на тимчасово окуповану територію чи депортували за межі України, або вам стало відомо про депортацію, дійте за наступною інструкцією: 

  1. Насамперед, постарайтеся опанувати свої емоції – це допоможе більш дієво зреагувати на ситуацію.

Пам’ятайте, що держава у взаємодії з міжнародним організаціями та партнерами вживають всіх необхідних заходів щодо фіксації таких випадків, обліку депортованих осіб, а також щодо повернення громадян України додому. 

  1. Перед зверненням до органів державної влади намагайтеся зібрати якомога більше інформації про обставини примусового переміщення/депортації та даних про депортованих осіб з будь-яких доступних вам джерел. 
  1. Записуйте всю зібрану інформацію відразу після її отримання, щоб не забути деталі через стрес, а також зберегти хронологію подій. 
  1. Для повідомлення органів влади про примусове переміщення чи депортацію осіб надайте інформацію про ПІБ, дату народження, контакти, адресу місця проживання (реєстрації) та останнє відоме місце перебування, звідки особа була примусово переміщена. Зазначте, коли востаннє близька людина виходила на зв’язок і в який спосіб вона це робила. Можливо інші люди бачили чи спілкувалися з людиною перед її примусовим вивезенням. 
  1. Якщо вам повідомила про депортацію інша особа – запишіть її дані: ПІБ, місце поточного перебування, контактний номер телефону, електронну скриньку. 
  1. Якщо є фото особи, фото/відео підтвердження депортації вашого близького – просимо невідкладно повідомляти про це Національне інформаційне бюро на електронну скриньку This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. або за допомогою інших засобів комунікації, інформація про які розміщена на сайті nib.gov.ua
  1. Якщо депортована особа вийшла з вами на зв’язок – дізнайтесь максимум інформації про її місце перебування, стан здоров’я, наявність документів, наявність засобів зв’язку. 
  1. Порадьте за можливості зробити електронні копії всіх наявних при собі документів у вигляді скан/фотокопій та зберігати їх на якомусь електронному пристрої або надіслати їх на електронну скриньку (свою чи рідних). Навіть якщо телефон вилучать, доступ до електронної пошти і файлів у ній можна буде відновити з будь-якого пристрою та незалежно від місця перебування. 
  1. Якщо особа вже прямує до інших країн – дізнайтесь куди саме і яким маршрутом вона рухається. 
  1. Порадьте примусово переміщеній/депортованій особі звертатись до дипломатичних та консульських місій країн-партнерів, міжнародних місій таких як Міжнародна організація з міграції (МОМ), Управління ООН з координації гуманітарних справ (ОСНА), ЮНІСЕФ, Міжнародний комітет Червоного хреста, УВКБ ООН (Агентство ООН у справах біженців) або дло посольства чи дипломатичних установ України (у разі їх роботи на території країни перебування). 

Куди повідомляти про примусове переміщення особи на тимчасово окуповану територію чи депортацію на територію держави-агресора.

  1. Національне інформаційне бюро:

− короткий телефонний номер «Гарячої лінії» 1648 (в межах України);

− за телефоном +38 (044) 287-81-65 (для дзвінків з-за кордону);

− за допомогою чатботів у Telegram та у Viber @nib_uncp_bot;

− через заповнення форми bit.ly/3rRgb6t

На додаток до заяви, якщо ви маєте портретне фото людини, яку розшукуєте, та/або фото/відео – надішліть на пошту НІБ This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. із зазначенням ПІБ та дати народження розшукуваної особи. 

  1. Офіс Генерального прокурора http://warcrimes.gov.ua 
  1. Служба безпеки України:

− тел.: 0 800 501 482

− ел. скринька: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

  1. Національна поліція

− тел.: 102

− сайт http://www.npu.gov.ua/podati-zvernennya.html

 Що відбувається далі? Хто займається поверненням депортованих осіб?

Як тільки інформація надходить до Національного інформаційного бюро та Мінреінтеграції, дані осіб вносяться до відповідного реєстру бюро. Національне інформаційне бюро та Мінреінтеграції координуються свою діяльність з іншими центральними органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, державними агенціями та службами, громадськими та міжнародними організаціями, правоохоронними органами включно з відповідальними підрозділами Національної поліції.

У випадку, коли Національне інформаційне бюро чи Мінреінтеграції отримає будь-яку зворотну інформацію про депортованих осіб – з вами зв’яжуться. Також, Мінреінтеграції може контактувати з вами у випадку, коли буде необхідно з’ясувати додаткову інформацію. 

Я вже кілька разів телефонував/ла на Гарячі лінії НІБ, Мінреінтеграції, НПУ та ін. служби – і досі немає реакції.

Держава докладає максимум зусиль для з’ясування долі кожного громадянина. Співробітники міністерства, НПУ, НІБ та ін. органів і служб працюють цілодобово для того, щоб повернути осіб, які були депортовані у зв’язку з окупацією чи активними бойовими діями. 

Коли я можу очікувати інформацію про особу, яку депортували на територію держави-агресора?

Зважаючи на важку ситуацію, пов’язану із повномасштабним вторгненням агресора на територію України, назвати точний час відповіді, на жаль, неможливо. Як тільки у тих, до кого ви зверталися із заявою, з’явиться додаткова інформація – з вами обов’язково зв’яжуться.