Представниця УІПА успішно завершила програму наукового стажування у рамках CEEPUS Summer School

 

Протягом двох тижнів, 26 червня – 09 липня, викладачка кафедри харчових технологій, легкої промисловості та дизайну Української інженерно-педагогічної академії Ольга Благий успішно пройшла наукове стажування у CEEPUS Summer School «Economic, ecological and social aspects of food waste» в Університеті Жешува (Польща).

CEEPUS – це Центральноєвропейська програма обміну для університетських досліджень і є багатосторонньою програмою університетського обміну на основі міжнародної угоди. В цьому році представники України вперше мали можливість долучитися до проєкту.

Організатори школи dr. Maciej Kluz (Head of the Podkarpacie branch of the Polish Society of Food Technologists, Rector's Coordinator for National Agency for Academic Exchange Projects) та Karol Pietrzyk (PhD student) підготували насичену та активну програму, яку забезпечили на найвищому рівні. Протягом другого тижня навчання розглянуто лінію виробництва шоколада на підприємстві Korczyna – M. Pelczar. Визначено та досліджено принципові відмінності у виробництві кондитерських виробів різних країн. Проведено майстер-клас з виробництва різних видів шоколаду та проаналізовано органолептичні властивості готових виробів. Також взято участь у воркшопі з виготовлення Неаполітанської піци, розглянуто різні рецептури приготування та відмінності смаків. За підсумками проєкту організовано кулінарний воркшоп із активним залученням учасників до приготування традиційних страв їхньої кухні. Досліджено нові технології, методи подачі та сервірування  національних страв. Від України було запропоновано котлети по-київськи, які мали неаби-який успіх серед колег.

За економіко-екологічним напрямом відвідано воркшоп «Flora and fauna of exemplary ecosystems and the possibilities of using Lumbricidae for green recycling». Під час заняття досліджено різні види рослин, в тому числі привабливу для використання в харчовій промисловості аквафабу. Також створено благоприємне середовище для зростання люмбрицидів, що мають значний вплив на переробку харчових відходів.

Наукове стажування в школі дозволило учасникам проєкту отримати новий досвід, розширити кругозір та знайти нові шляхи міжнародної співпраці.

Окрім офіційних зустрічей для учасників школи організовано дивовижну культурну програму з виїздом до Ректорського Палацу, а саме:

− відвідано озеро Соліна та проведено екскурсію кораблем до дамби;

− проведено тур національними колоритними містечками, які виготовлені з екологічно чистої сировини;

− похід у гори Bieszczady на вершину Tarnica.

Візит відбувався у рамках гранту за проєктом міжнародної мобільності CEEPUS Summer School.