Координаційний семінар проєкту Erasmus + PAGOSTE в Університеті Рома Тре (Рим, Італія)

 

Представники нашої академії д.пед.н., проф., завідувачка кафедри педагогіки, методики та менеджменту освіти Наталія Брюханова; д.пед.н., проф. кафедри педагогіки, методики та менеджменту освіти Людмила Штефан та к.пед.н., ст. викл. кафедри іншомовної підготовки, європейської інтеграції та міжнародного співробітництва Ганна Корнюш взяли участь у координаційному семінарі проєкту Erasmus + PAGOSTE в Університеті Рома Тре (Рим, Італія). Його було проведено 2-5 листопада в межах міжнародного проєкту Erasmus+ «Нові механізми управління на основі партнерства та стандартизації підготовки викладачів професійної освіти в Україні» (PAGOSTE, 609536-EPP-1-2019-1-DE-EPPKA2-CBHE-SP).

Семінар організовано за активної участі представників Міністерства освіти і науки України, Інституту професійної технічної освіти НАПН України, усіх партнерів проєкту з України, а також з Європейського Союзу: Університет Констанц (Німеччина), Віденський університет економіки та бізнесу (Австрія), Третій Римський університет (Італія).

Під час проведення координаційного семінару:

− обговорено реалізацію структур PBG (WP2) з позиції поточного стану в кожному закладі освіти;

− проаналізовано хід роботи з впровадження PBG на національний рівень;

− відвідано заклад професійної освіти для вивчення практичного досвіду італійської системи професійно-технічної освіти;

− визначено шляхи надолуження завдань проєкту, які було відкладено під час війни та обговорено реалізацію результатів проєкту з їх подальшим поширенням у країні.

З вітальним словом до учасників заходу звернулися директорка департаменту освіти Університету Рома Тре, проф. Паола Перуккіні та координатор Університету Констанца, проф. Томас Дейссінгер.

Доповіді партнерів із Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана, Національного транспортного університету, Південноукраїнського національного педагогічного університету ім. К.Д. Ушинського та Української інженерно-педагогічної академії супроводжувалися бурхливими дискусіями.

Позитивне враження залишилося в учасників координаційного семінару після відвідин Інституту вищої освіти «Доміція Лучілла», де вони ознайомилися з основами функціонування професійних закладів освіти в італійській системі. Завдяки інноваційним цифровим ресурсам закладу освіти учасникам заходу вдалося спостерігати за роботою «наживо» студентів інституту в одній із кулінарних майстерень. Зустріч завершилася обідом, на якому студенти креативно представили різні страви підготовленого ними меню англійською, французькою та німецькою мовами.

Представляв значний інтерес звіт про онлайн-платформу як інструмент управління на основі партнерства та співпраці всіх зацікавлених у професійній освіті сторін, зроблений представниками Інституту професійної технічної освіти НАПН України. Учасники координаційного семінару визначили напрями створення антології за результатами втілення проєкту Erasmus + PAGOSTE.

Під час проведення семінару активізувалася групова робота, яка ґрунтувалася на активізації творчого потенціалу його учасників.Координаційний семінар проводився з залученням учасників і в дистанційному режимі. У цьому форматі брали участь Ірина Шумік, генеральний директор директорату професійної освіти; Олексій Ситнік, експерт з децентралізації управління П(ПТ)О; Наталія Бондар, професор Національно транспортного університету; Олександр Купріянов, проректор з наукової роботи УІПА та інші.

Проведений координаційний семінар дозволив з’ясувати стан досягнення мети проєкту щодо покращення національної системи професійного навчання викладачів в Україні та підняти на новий рівень ефективність партнерської роботи його учасників.