Правовий режим окупованої території

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ 

Що означає режим окупованої території?

Законодавством України, зокрема ст. 1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» визначено, що тимчасово окупована територія України є невід’ємною частиною території України, на яку поширюється дія Конституції та законів України. 

Які нормативно-правові акти регулюють правовий режим окупованої території?

Конституція України, Закон України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», Закон України «Про прикордонний контроль», Кримінальний Кодекс України (стт. 3321, 438,), Кримінальний процесуальний кодекс України, КУпАП (стт. 202, 2042), Розпорядження КМ України «Про тимчасове закриття пунктів пропуску через державний кордон та пунктів контролю».

Пам’ятайте! Окупація території України російською федерацією не означає припинення дії законодавства України, на цю територію поширюється дія законів України. 

Громадянами якої держави стають жителі окупованої території?

Оформлення документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, громадянам, які проживають на окупованій території та осіб, які переселилися з тимчасово окупованої території, здійснює центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері міграції (імміграції та еміграції).

Для внесення відомостей до паспортного документа про місце проживання або місцеперебування громадян, зазначених у частинах першій та другій цієї статті, може використовуватися інформація з Державного реєстру виборців. 

Які обмеження прав громадян вводяться при дії режиму окупації?

На тимчасово окупованій території на строк дії Закону «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», поширюється особливий правовий режим перетину меж тимчасово окупованої території, вчинення правочинів, проведення виборів та референдумів заборонено.

На тимчасово окупованій території забороняється діяльність, що підлягає держрегулюванню (ліцензування, отримання дозвільних документів, сертифікація та інша) господарська діяльність, ввезення та/або вивезення товарів військового призначення, організація залізничних, автомобільних, морських, річкових, поромних, повітряних сполучень. Заборонено також користування державними ресурсами, в тому числі природними, фінансовими і кредитними, заборонено здійснення грошових переказів, а також фінансування або інше сприяння вищепереліченої діяльності.

Належна до держрегулювання госпдіяльність допускається у випадках, якщо вона відповідає державним інтересам України, мирному врегулюванню конфлікту, деокупації чи гуманітарним цілям. 

Який порядок в’їзду та виїзду з окупованої території?

Громадяни України мають право на вільний та безперешкодний в’їзд на тимчасово окуповану територію і виїзд з неї через контрольні пункти в’їзду-виїзду за умови пред’явлення документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України.

За порушення режиму проїзду та виїзду з метою заподіяння шкоди інтересам держави закон передбачає покарання у вигляді 3 років ув’язнення з конфіскацією транспортного засобу. 

Які органи здійснюють правосуддя?

У зв’язку з неможливістю здійснювати правосуддя українськими судами на тимчасово окупованих територіях, змінюється територіальна підсудність судових справ, зокрема, розгляд:

− цивільних справ місцевими загальними судами міста Києва, що визначаються Апеляційним судом міста Києва;

− адміністративних справ місцевими загальними судами міста Києва, що визначаються Київським апеляційним адміністративним судом;

− господарських справ Господарським судом Київської області;

− кримінальних проваджень, підсудних місцевим (районним, міським, районним у містах, міськрайонним судам), одним з районних судів міста Києва, визначеним Апеляційним судом міста Києва;

− кримінальних проваджень, підсудних Апеляційним судам Апеляційним судом міста Києва. 

Порядок забезпечення державою соціальних прав громадян на окупованій території та тих, хто переселився на материкову частину України.

Україна вживає всіх необхідних заходів щодо гарантування прав і свобод людини і громадянина, передбачених Конституцією та законами України, міжнародними договорами, усім громадянам України, які проживають на тимчасово окупованій території.Україна зобов’язується підтримувати і забезпечувати економічні, фінансові, політичні, соціальні, інформаційні, культурні та інші зв’язки з громадянами України, які проживають на тимчасово окупованій території.

Соціальному забезпеченню підлягають всі категорії громадян  України, які залишились проживати на окупованій території чи переселились на материкову частину.