З Днем Соборності України!

 

Сьогодні ми відзначаємо з вами одну з важливих дат для нашої країни – День Соборності.

Саме цього дня, 22 січня 1919 року, о 12:00 було проголошено Акт Злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. Головні урочистості проголошення злуки проходили на головній площі країні – на Софійській площі у Києві. Член Директорії Федір Швець урочисто зачитав Універсал Директорії: «…Віднині во єдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини єдиної України – Галичина, Буковина, Закарпаття і Наддніпрянська Україна. Здійснилися віковічні мрії, для яких жили і за які вмирали найкращі сини України. Віднині є тільки одна незалежна Українська Народна республіка. Віднині український народ увільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об’єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної, незалежної української держави, на добро і щастя українського народу».

Саме з цього дня наша країна стала єдиною, а свято встановлено в Україні «…враховуючи велике політичне та історичне значення об’єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки для утворення єдиної (соборної) української держави…». 

І от знову ми змушені боротись за свою цілісність та незалежність, за свою свободу та право обирати свій шлях. Сьогодні українці об’єднані як ніколи, ми завжди любили і цінували свою країну, ми точно знаємо, за що сьогодні ми стоїмо усі разом! І ми переможемо! 

Україна єдина!

Зі святом!

Інформація до Дня Соборності від Українського інституту національної пам’яті