Міжнародне Erasmus+ PAGOSTE стажування представників УІПА в Університеті міста Констанц (Німеччина)

 

 

Учасники навчального Erasmus+ візиту від Української інженерно-педагогічної академії доцент кафедри харчових технологій, легкої промисловості і дизайну Денис Борисенко та доцент кафедри педагогіки, методики та менеджменту освіти Ірина Хотченко з 21 по 27 листопада брали участь у програмі міжнародного стажування «Вивчення німецького досвіду співробітництва» в рамках навчального візиту за проєктом Еразмус+ «Нові механізми управління на основі партнерства та стандартизації підготовки викладачів професійної освіти в Україні» (PAGOSTE), що реалізується в Університеті міста Констанц (Німеччина).

22 листопада представники УІПА прослухали лекції та взяли участь у дискусіях стосовно «Професійної підготовки викладачів ПТО в Німеччині та Констанці», «Підготовки педагогів у федеральній землі Баден-Вюртемберга (БВ)» та «Вивчення німецького досвіду співпраці». Лектори університету Констанц професор Томас Дайсінгер, професор Матіас Конрад та Елізабет Maye, розкриваючи надбаний досвід щодо співпраці з державними семінарами, поточних проєктів співробітництва з партнерськими школам, поточними дослідницькими проєктами в професійній підготовці викладачів та вчителів.

23 листопада учасники навчального візиту розпочали командне опрацювання концепції німецького досвіду та можливість його імплементації в український контекст підготовки викладачів професійної освіти.

Цього ж дня Ганна Хенінгер підготувала лекцію про свій досвід педагогічного стажування у Болівії, а студентське самоврядування презентувало екскурс в особливості організації та функціонування робочої групи з підтримки студентів-педагогів Університету Констанц AK-WIPAD. Особливо вразила презентація креативних проєктів та злагоджена робота робочої групи AK-WIPAD, чітке планування та структура організації, яка почала існувати з літку 2018 року та на сьогодні об’єднує творчу молодь університету.

24 листопада українська делегація відвідала заклад професійної підготовки «Zeppelin-Gewerbeschule» (м. Констанц). Ознайомилась із умовами праці та устаткуванням аудиторій, лабораторій та майстерень. Прослухали лекцію про штучний інтелект та розробки учнівської молоді закладу.

25 листопада учасники навчального візиту відвідали лекції Віри Браун «Вплив принципу меритократії на ПТО: міжнародна перспектива», Оксани Мельник «Політика запозичення і Українські ПТО» та завершили роботу над персональними проєктами з впровадження німецького досвіду підготовки викладачів професійної освіти в Україні.

26 листопада лектор університету Констанц Агнежка Войта провела лекцію, присвячену соціокультурним особливостям європейців. Цього ж дня українська делегація представила результати своєї групової роботи. Презентації базувалися на досвіді німецьких партнерів. Проєкти команди за участю Дениса Борисенка та Ірини Хотченко стали важливим надбанням, що дозволить розглянути можливість адаптації та підвищення рівня організації навчального процесу в Українській інженерно-педагогічній академії.

Підбиваючи підсумки, можна стверджувати, що відрядження працівників Української інженерно-педагогічної академії до Університету Констанц стало важливим кроком у налагодженні міжнародної діяльності, стимулюванні процесу розробки та впровадження спільних проєктів із німецькими та українськими колегами, зміцнило командних дух та розширило їхні професійні знання.