Навчальний візит делегації УІПА до Віденського університету бізнесу та економіки у рамках реалізації проєкту Erasmus+ PAGOSTE

 

Впродовж 12-17 грудня учасники проєкту PAGOSTE від Української інженерно-педагогічної академії проректор з науково-педагогічної роботи д.п.н. Васильєва Марина Петрівна та професор кафедри інформаційних комп’ютерних технологій і математики д.п.н. Бондаренко Тетяна Сергіївна в рамках Staff Visit of HEI здійснили робочу поїздку до Віденського університету бізнесу та економіки WU Vienna 

В рамках візиту були проведені такі заходи.

− Зустріч із професором Ріхардом Фортмюллер (Richard Fortmüller) та аспіранткою університету Росаною Штайнінгер (Rosanna Steininger). В рамках зустрічі була проведена презентація та обговорення на тему професійна освіта в Австрії, професійна освіта вчителів в Австрії, структура програми бізнес-освіти в WU (Віденського університету бізнесу та економіки), управління освітою вчителів. Також відбулася робота груп з порівняння австрійського та українського досвіду.

Співробітниця університету Барбара Дункл (Barbara Dunkl) провела екскурсію та познайомила делегацію Української інженерно-педагогічної академії із Віденським університетом бізнесу та економіки, навчальними корпусами, адміністративними корпусами, мультимедійними аудиторіями. Окремо вразила споруда бібліотеки університету. Це гордість WU – найповніша бібліотека економічної літератури в німецькомовному середовищі – доступна студентам так само, як і новітнє оснащення комп'ютерних лабораторій. Поєднання ґрунтовної теоретичної підготовки з можливістю практикуватися в реальному бізнес-середовищі якраз і гарантує WU успіх у «вирощуванні» першокласних економістів.

− Зустріч із професором Бернхард Леффлер (Bernhard Löffler), який презентував комерційну школу, розповів про організаційну систему та особливості навчального процесу у школі. Також відбулася групова робота з порівняння австрійського та українського досвіду.

− Зустріч із професором Герхардом Гайслером (Gehard Geissler) та викладачем Майклом Поши (Michael Posch). В рамках зустрічі була проведена презентація та обговорення на тему підручників з професійно-технічних предметів, освітніх стандартів та змісту підручників, дидактичного оформлення підручників, оцінювання та апробація підручників з професійно-технічних предметів. Викладачі академії познайомилися із особливостями видання та процедурою рецензування підручників. Також відбулася робота груп з порівняння австрійського та українського досвіду. Герхард Гайслер (Gehard Geissler) презентував Українській інженерно-педагогічній академії свої підручники із дисципліни «Адміністративний менеджмент» у чотирьох томах.

Марина Васильєва та Тетяна Бондаренко відвідали лекцію Росани Штайнінгер (Rosanna Steininger) на тему «Фінансові активи» (німецькою мовою), познайомилися із технічною базою та методичним забезпеченням для проведення лекцій та технологіями застосування мультимедійних інструментів та інтерактивних форм контролю під час навчального заняття.

− Презентація та обговорення з доктором Керстін Концер (Kerstin Konczer). В рамках презентації була представлена структура шкільної практики, особливості управління шкільною практикою, співпраця: Університет – Школи – Адміністрація освіти. Викладачі академії познайомилися із особливостями організації шкільної практики та провели дискусію щодо особливостей практики в українських ЗВО.

У рамках робочого візиту викладачі також мали можливість ознайомитися із визначними місцями Відня: Ратушна площа, Собор Святого Стефана, палацовий комплекс Хофбург, Колесо огляду, Студмістечко та неймовірної краси та дизайну бібліотека університету WU. Особливо вразила Віденська опера, а саме опера-зингшпіль Моцарта «Чарівна флейта».