Підвищення кваліфікації представників УІПА у рамках проєкту «Зміни педагогічних факультетів та університетів у ХХІ ст.»

 

Завершився черговий етап проєкту «Зміни педагогічних факультетів та університетів у ХХІ столітті», який реалізує Університет імені Т.Г. Масарика (м. Брно, Чехія) за підтримки Чеської агенції розвитку. До участі у ньому залучено представників низки педагогічних закладів вищої освіти України, зокрема й Української інженерно-педагогічної академії.

У межах чергового етапу проєкту, що тривав з 20 жовтня до 14 грудня 2020 р., відбувалися online-лекції, вокршопи та дискусії, присвячені темам підтримки науковців в університетах, підвищення їхньої мобільності, трендам і перспективам докторантського навчання, проблемам дистанційного навчання у часи коронавірусу, забезпечення якості освіти у вищій освіті тощо.

Заняття відбувалися у межах двох груп, які працювали за тематикою: «Внутрішня оцінка закладів вищої освіти» і «Підтримка науковців в університетах, особливо у сфері науки і досліджень, та підвищення їхньої академічної мобільності».

Учасники проєкту мали змогу ознайомитися з особливостями діяльності кафедр Масарикового університету, проблемами академічної доброчесності у науковому полі Чеської Республіки, специфікою підготовки докторів філософії, шляхами інтернаціоналізації вищої освіти у Чехії тощо.

Необхідно відзначити професіоналізм чеських спікерів: доцента університету імені Томаша Баті Радіма Шіпа, асистентки кафедри соціальної педагогіки педагогічного факультету Університету імені Масарика Маркети Седлакової, керівниці відділу стратегії та міжнародного маркетингу Університету імені Масарика Віолети Осоухової, асистента філософського факультету Університету імені Масарика Міхала Черни, проректора із якості Університету імені Томаша Баті Яна Календи та ін.

Різнобічне обговорення освітянських проблем дало змоги дійти висновків про необхідність змін та впровадження європейських стандартів у вітчизняному освітньому просторі задля підвищення якості вищої освіти, а також дослідницької діяльності здобувачів наукових ступенів.

Щиро дякуємо за надану можливість професійного зростання організаторам такого масштабного заходу – науково-педагогічному колективу кафедри соціальної педагогіки Університету імені Масарика, а особливо Ленці Ґуловій – Ph.D, завідувачці кафедри соціальної педагогіки, головному координатору офісу мультикультурного виховання, керівнику післядипломної освіти, Зденці Вагнеровій – координатору міжнародних освітніх проектів Університету імені Масарика.