УІПА долучилася до міжнародного проєкту з зменшення енергоспоживання

 

Українська інженерно-педагогічна академія долучилася до науково-практичного проєкту «Екологічне комунальне управління енергоспоживанням» (Nakopa-E-UKR-3-19) у рамках муніципального енергетичного менеджменту у м. Вишгород, Київська область. Метою проєкту, що проводиться комунами українського міста Вишгород і німецького Айхенау за додаткового фінансування Engagement Global gGmbH, є довести на прикладі модернізації багатоповерхових будинків муніципальної власності у м. Вишгород можливість суттєвого зменшення енергоспоживання в умовах українського клімату.

Для залучення УІПА до проєкту був підписаний тристоронній договір між Вишгородською міською радою у особі міського голови Олексія Момота, Українською інженерно-педагогічною академією та Інжиніринговим бюро Koberlein GmbH, що забезпечує технічний контроль виконання проєкту з німецької сторони.

Протягом першої зустрічі, що відбулася у період з 31 січня по 2 лютого, здобувачі вищої освіти кафедри фізики, електротехніки і електроенергетики УІПА Сергій Войтенко та Злата Оберемок разом із викладачем цієї кафедри Олійник Юлією та проректором з наукової роботи Купріяновим Олександром вивчили поточний стан проєкту та провели дослідження витрат тепла після часткової модернізації будинку. Був проведений семінар для зацікавлених у енергомодернизації будинків. З німецької сторони у заході брав участь директор інжинірингового бюро пан Юрген Коберляйн-Керлер, від української – зустріч була організована заступником міського голови м. Вишгород Віталієм Сардаком.

Протягом наступних заходів, що заплановані на квітень і червень, будуть продовжуватися дослідження і розрахунки ефективності енергозберігаючих заходів, що проводяться.

Результати проєкту дозволять на практичному прикладі довести можливість суттєвого зменшення енергоспоживання будинків, внаслідок чого досягається зменшення викидів СО2, популяризувати енергоспоживання в регіоні, а також забезпечити практичне навчання з енергоспоживання студентів академії.