Представниця УІПА взяла участь у програмі польсько-українського обміну за проєктом «From ZERO to entrepreneur HERO»

 

Представниця Української інженерно-педагогічної академії, співробітниця Центру інноваційних освітніх технологій, міжнародних зав’язків та академічної мобільності Кайдалова Ольга стала учасницею програми польсько-українського молодіжного обміну, виборовши право участі у проєкті «From ZERO to entrepreneur HERO». Захід проходив з 24 по 31 серпня у Польщі, на узбережжі Балтійського моря, у невеличкому мальовничому місті Ястребина Гора.

Метою проєкту було надання учасникам ґрунтовної бази знань, необхідних для започаткування власного бізнесу, навичок з написання бізнес-планів з реалістичними ідеями на його подальше впровадження та можливість створення мережі контактів. Захід зібрав учасників з багатьох міст як України, так і Польщі. І це стало ще одним плюсом і крутою можливістю знайти однодумців, вчитись спілкуватись та працювати з різними людьми, у т.ч. з іншим менталітетом. Офіційною мовою спілкування на проєкті була англійська, але за час роботи учасники розмовляли й українською, й польською, навчали один одного цікавих слів та фраз. І важливо, що всі розуміли один одного. І це було дуже весело й цікаво для всіх.

Під час роботи учасники розглянули позитивні та негативні бізнес-кейси, дізнались базову інформацію про особливості ведення бізнесу та започаткування власної справи у Польщі та Україні, про можливі складнощі, з якими стикаються молоді підприємці у обох країнах. Отримали корисні знання з різних аспектів ведення власного бізнесу, мали змогу поділитись власним досвідом і ідеями, отримали натхнення та основні навички для втілення своєї ідеї в реальну підприємницьку діяльність.

Цікавим аспектом роботи на проєкті була невимушена вільна атмосфера – частина сесій проходила не в аудиторіях, а на природі. Зокрема, учасники обговорювали та вирішували частину кейсів на пляжі, насолоджуючись сонцем, морем і вигуками чайок. І це точно сприяло креативності та продукуванню більшої кількості цікавих ідей.

Не менш важливим за навчання складником була й культурна програма, яка стала не менш насиченою та цікавою. Вона включала в себе обмін культурним досвідом на інтеркультурному вечорі, де кожна сторона презентувала себе, свою країну та її культуру, пригощала традиційними смаколиками тощо, екскурсію на Хель – мальовничу косу, яка є крайньою точкою та одним з найпопулярніших курортів Польщі з відвідуванням Fokarium з морськими котиками. Коса з обох боків оточена Балтійським морем.

Реальним результатом роботи учасників за проєктом стали:

  1. Гайдбук із створення власного підприємництва.
  2. Розробка промопродукції – логотип проєкту та фірмові брендовані футболки.
  3. Звітне відео «From ZERO to entrepreneur HERO»
  4. Рандомне інтерв’ю про підприємництво і започаткування власної справи, короткий звіт про яке наведено у гайдбуці. 

Проєкт став можливим та проводився під егідою з українського боку – Громадської організації «Non-formal education for youth» та з польського боку – фундації «The European Institute Foundation».