Представники кафедри МТП УІПА взяли участь у дискусії «Торговельна політика України як країни-кандидата в члени ЄС: відносини з рештою світу»

 

Викладачі та здобувачі кафедри маркетингу та торговельного підприємства Української інженерно-педагогічної академії 20 березня взяли участь у публічній дискусії на тему: «Торговельна політика України як країни-кандидата в члени ЄС: відносини з рештою світу».

У червні 2022 року Україна була офіційно названа країною-кандидатом у члени Європейського Союзу. Членство в ЄС матиме довгострокові наслідки для торговельної політики України, бо Україна матиме прийняти на себе зобов’язання ЄС у сфері зовнішньої торгівлі, зокрема у відносинах з третіми країнами. Україна стане учасником двосторонніх торговельних угод ЄС та отримає доступ до ринків країн-партнерів ЄС у рамках цих угод, але муситиме відмовитись від своїх ЗВТ.

У період до набуття членства формування торговельної політики України – це балансування між поточними економічними інтересами України (наприклад, уряд уже задекларував зацікавленість щодо створення ЗВТ із Єгиптом, Тунісом та Йорданією) та можливостями, яких країна набуде після набуття членства в ЄС.

Мета заходу – поширити результати порівняльного аналіз структури торговельних преференцій ЄС та України щодо третіх країн та оцінки потенційних можливостей та наслідків змін для торгівлі України та її торговельної політики у період підготовки до членства в ЄС.

Модератором зустрічі був д.е.н., проф. Ігор БУРАКОВСЬКИЙ, Голова Правління, Інститут економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД).

Вітальне слово було надано Тетяні ГРИЩЕНКО (заступниця керівника Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України») та Олександру ЖЕМОЙДІ (директор Департаменту торговельних угод та розвитку експорту Міністерства економіки України).

Презентацію на тему: «Торговельна політика України як країни-кандидата в члени ЄС: відносини з рештою світу» представила Вероніка МОВЧАН, директорка з наукової роботи ІЕД.

Цікава дискусія допомогла сформувати позиції щодо потенціальних угод про зони вільної торгівлі та у підготовці до відкриття нових потенційних ринків.

Дякуємо організаторам!

Бажаємо подальшого активного розвитку, перемоги та миру!