Спільнота УІПА відзначає 300-річний ювілей з Дня народження видатного українця – Г.С. Сковороди

 

Спільнота Української інженерно-педагогічної академії разом зі всією країною вшановує пам’ять та 300-річний ювілей від Дня народження видатного українського філософа-містика та просвітителя-гуманіста, поета та педагога Григорія Савича Сковороди.

Григорій Савич народився 3 грудня в селі Чорнухи, Полтавської області. Він мав неабиякий вплив на своїх сучасників, через думки, викладені в його байках та філософських творах, через спосіб життя його прозвали Сократом. Свої твори він писав кількома різновидами староукраїнської літературної мови (переважно староукраїнською та латинською), зробив значний вклад в українську культура, не видавши при цьому за своє життя жодної книги, але ставши видатною та чи не однією з найцікавіших постатей в історії. Головним сенсом людського існування він завжди називав самопізнання і сам до нього постійно прагнув.

Слід зазначити, що його педагогічна діяльність пов’язана саме з Харківщиною. Працюючи педагогом у Харківському колегіумі Григорій Сковорода мав свою власну систему оцінювання і замість оцінок він писав своїм учням: «вельми туп», «справжнє безглуздя», «досить гострий», «звєрок востроє» тощо.

Він був і досі лишається великою людиною, видатним українцем. Дуже сумно, що у такий рік, рік, коли з його Дня народження виповнюється 300 років, держава-агресор росія знищує його надбання, бомбить сакральне місце – музей-садибу у Сковородинівці, що на Харківщині, де поет завершив свій земний шлях.

Але пам’ять про нього стерти неможливо. І сьогодні ми з вами, всі українці, разом вшановуємо його пам’ять, через роки прислухаємось до його думок, навчаємось на його досвіді. 

З Днем народження великий поете, видатний філософе та педагог, великий українець – Григорій Савич Сковорода!