Відбулось спільне засідання студентського наукового гуртка та Євроклубу при кафедрі ІПЄІМС УІПА

 

Цілком очевидно, що розбудова європейського майбутнього нашої держави вимагає об’єднаних зусиль всіх українців – кожного на своєму рівні. У цьому зв’язку приємно відзначити, що здобувачі вищої освіти академії активно долучаються до вивчення найкращих наукових, освітніх та культурних надбань країн Європейської спільноти.

Так, 9 грудня відбулося інтегроване засідання Студентського наукового гуртка та Євроклубу при кафедрі іншомовної підготовки, європейської інтеграції та міжнародного співробітництва у форматі віртуальної подорожі до стародавніх університетів та визначних місць європейського континенту. Студентки – члени наукового гуртка Дар’я Токмакова та Оксана Пометун (група ДМП-Пс22-2) підготували ґрунтовну та інформативну презентацію щодо історичних відомостей, освітнього потенціалу та наукових досягнень найстаріших та найславетніших університетів Європи. Зокрема, гості заходу дізналися, що в першому європейському університеті – Болонському, заснованому у 1088 році, сьогодні навчаються понад 70.000 студентів на 33 факультетах, а серед його випускників були всесвітньо відомий астроном та математик Микола Коперник; видатні поети епох Середньовіччя та Відродження Франческо Петрарка та Данте Аліг’єрі; Енцо Феррарі, засновник однойменної автомобілебудівної компанії та ін.. Студентами ж Оксфордського університету (1096 р.) в різні часи були 40 майбутніх нобелівських лауреатів, 25 британських прем’єр-міністрів, 6 королів, тисячі політиків, учених, діячів літератури та мистецтва. А сучасний Паризький університет (Сорбонна), який функціонує з 1150 року, сьогодні перетворився на масштабний освітній комплекс, що має у своєму складі 13 автономних університетів.

Україна, як європейська держава, і особливо харків’яни, можуть пишатися нашим колишнім Імператорським Харківським університетом (сьогодні – національний університет імені В. Н. Каразіна), відкритим у 1805 році, який по праву посідає гідне місце серед найкращих університетів Європи. Достатньо лише сказати, що Харківський університет – єдиний в Україні, де навчалися і працювали три лауреати Нобелівської премії. Викликає гордість те, що Українська інженерно-педагогічна академія, в головному корпусі якої з початку ХІХ до другої половини ХХ століття функціонував Харківський університет, продовжує славні освітні, просвітницькі та наукові традиції університету, що є Alma Mater майже всіх нині діючих харківських закладів вищої освіти.   

Крім того, студенти із жвавим інтересом послухали розповідь керівника Студентського наукового гуртка, доктора педагогічних наук, професора кафедри Шумського Олександра Леонідовича про власний досвід навчання у Ягеллонському, м. Краків, Польща (рік заснування – 1364), Віденському, Австрія (1365 р.) та Стокгольмському, Швеція (1878 р.) університетах у рамках стипендіальних програм. Олександр Леонідович також поділився зі студентами інформацією стосовно того, яким чином йому в студентські роки вдалося вибороти 12 грантів та відвідати в навчальних цілях 12 країн світу, а також надав студентам корисні практичні поради щодо можливостей і перспектив продовження навчання та стажування за кордоном. 

Після ознайомлення з головними осередками освіти і науки Європи студенти поринули у казкову подорож мальовничими куточками даного континенту. Таку можливість подарував гостям нашого спільного заходу студент групи ТХ-22 Олексій Катеринчук, який, за координацією керівника Євроклубу кандидата філософських наук, доцента Шапаренко Олени Володимирівни, підготував чудову презентацію.

Фінальним пунктом зустрічі стало підбиття підсумків роботи Студентського наукового гуртка та Євроклубу за семестр та урочисте нагородження найактивніших членів цих гуртків пам’ятними грамотами.