Навчальний візит студенток УІПА до міста Брна в рамках проєкту Transnational Academic Knowledge-Sharing (ТАК)

 

Студентки 3 курсу кафедри маркетингу та торговельного підприємництва Української інженерно-педагогічної академії Швець Дар’я та Пилипченко Анастасія 30 жовтня повернулися з навчального візиту до Чехії. Нагадаємо, що вони були відправлені до університету Менделя в Брні на курс Digital Leadership and Strategy в рамках проєкту Transnational Academic Knowledge-Sharing (ТАК), де також розробляли проєкт з цифровізації УІПА та інших інститутів, після чого отримали сертифікати про успішне завершення навчання обсягом 6 кредитів ЄКТС. Вже в листопаді вони повторно захистять свої проєкти перед керівництвом академії.

 

 

Дівчата поділилися своїми враженнями від подорожі: «Місто Брно схоже на наш український Львів, такі самі вузенькі вулички, бруківка, трамвайні колії посередині дороги, одним словом – красиво. Чехи доволі привітні, єдине що, майже ніхто не знає англійської. Доводилося постійно користуватися перекладачем на чеську мову. Готель, де нас заселили, знаходився неподалік від центру, тому можна було прогулятися пішки. Що правда, проїзд в громадському транспорті коштував доволі дорого, як для України, 25 крон (42 гривні). Головним завданням проєкту, над яким ми працювали в командах по 5 студентів, було створення стратегії цифровізації досліджуваного нами вишу. Прикладом для нас послугував університет Менделя зі своїми сучасними технологіями, які вже полегшують навчання чеських студентів. Тому ми розробили особистий проєкт та поділимося набутими знаннями і технологіями з нашою академією, для того щоби перейняти досвід іноземних партнерів» – каже Дар’я.

Анастасія: «Університет займає велику територію, має багато корпусів, які виглядають сучасно. Наприклад, нещодавно студенти університету Менделя провели експеримент над пліснявою, завдяки чому виграли грант, на кошти якого наразі будують новий корпус з двома додатковими поверхами. Крім того, університет в цьому році увійшов до списку чотирьохсот найкращих вишів світу. Особливо вразила свобода вибору студентів та викладачів, в їдальні можна спокійно купити та випити вина, вільно палити на території університету, обирати, які курси відвідувати, а які ні. Лекції проводилися англійською мовою викладачами різних національностей, від чехів до індусів. Розповідали про теорію вірогідності, право, технострес в епоху швидкої цифрової трансформації, етичні, соціальні та політичні аспекти цифровізації. До того ж, університет Менделя турбується про екологію, тому на його території розташовані автомати з водою, де кожен студент може безкоштовно набрати газовану та негазовану воду, замість того, щоб купувати нову пластикову пляшку».

Впродовж подорожі дівчата знімали влог, для того щоб наочно продемонструвати життя та навчання в Чехії. 

 

Участь студенток академії в програмі стала можливою завдяки співпраці Української інженерно-педагогічної академії з Всеукраїнською громадською організацією «Професійна мережа дослідників та менеджерів вищої освіти в Україні» (PNRM).