Вдосконалення професійної освіти: висновки підсумкової конференції за Erasmus+ проєктом PAGOSTE

Впродовж 6-8 листопада у Віденьському університеті економіки та бізнесу (Австрія) відбулася міжнародна конференція «Професійна педагогічна освіта: між прагненнями та викликами». Ця конференція підвела підсумки проєкту Erasmus+ KA2 «Нові механізми управління на основі партнерства та стандартизації підготовки викладачів професійної освіти в Україні» (PAGOSTE), в якому Українська інженерно-педагогічна академія брала участь протягом 2020-2024 років. Загалом на конференції було представлено 23 доповіді науковців і практиків з 5 країн.

Проєкт PAGOSTE спочатку планувався на термін три роки, але був продовжений ще на рік, тому що стикнувся з непередбаченими труднощами, такими як спочатку пандемія коронавірусу, а потім – вторгнення російської федерації в Україну. Тим не менш, учасникам проєкту вдалося виконати поставлені завдання: запропонувати і запровадити нові механізми партнерської взаємодії між університетами, що готовлять фахівців для професійно-технічної освіти (ПТО) України, самими закладами ПТО та іншими стейкхолдерами.

Від УІПА на конференції були присутні ректор проф. Коваленко Денис, радник ректора проф. Коваленко Олена, проректор з наукової роботи проф. Купріянов Олександр, завідувачка кафедри педагогіки, методики та менеджменту освіти проф. Брюханова Наталія, професор кафедри інформаційних комп’ютерних технологій і математики Бондаренко Тетяна і доцент кафедри іншовомної підготовки, європейської інтеграції та міжнародного співробітництва Корнюш Ганна.

За результатами проєкту Денис Коваленко, Наталія Брюханова та Ганна Корнюш виступили з доповіддю «Шляхи подолання сучасних викликів у підготовці педагогів професійної освіти в Українській інженерно-педагогічній академії». Колектив авторів з Тетяни Бондаренко, Олександра Купріянова і Олени Коваленко презентували доповідь «Екосистема цифрових рішень для закладів профтехосвіти: приклад України і глобальні тренди».

З нагоди особистої зустрічі ректор проф. Коваленко Денис вручив диплом почесного доктора (Honoris Causa) Української інженерно-педагогічної академії проф. Ріхарду Фортмюллеру з Віденьського університету економіки та бізнесу, що раніше був презентований online.

Наприкінці конференції учасники підвели підсумки роботи протягом чотирьох років та провели мозковий штурм з напрямку подальшої співпраці у напрямку проєкту.