Навчальний візит до Університету ім. Масарика в межах міжнародного проєкту «Зміцнення потенціалу педагогічних вищих навчальних закладів України»

 

Інституційний Еразмус + координатор, керівник постійно діючої робочої групи з інтернаціоналізації та проєктної діяльності Української інженерно-педагогічної академії Роман НЕСТЕРЕНКО з 5 по 11 листопада пройшов навчання з розбудови інтернаціоналізації закладів вищої освіти в межах другого модуля міжнародного проєкту «Зміцнення потенціалу педагогічних вищих навчальних закладів України» («Strengthening the capacities of pedagogical universities in Ukraine»), який реалізується Університетом Масарика у м. Брно, Чехія, за підтримки Чеської Агенції Розвитку.

Проєкт має на меті посилення можливостей українських ЗВО в сфері інтернаціоналізації та ефективної підготовки майбутніх учителів в умовах кризи, підтримку публікаційної активності науковців з університетів-партнерів, інформування спільноти про можливості міжнародного співробітництва.

Учасники проєкту – 10 українських ЗВО, а саме Українська інженерно-педагогічна академія, Донбаський державний педагогічний університет, Університет Григорія Сковороди в Переяславі, Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франка, Київський університет імені Бориса Грінченка, Запорізький національний університет, Ізмаїльський державний гуманітарний університет, Державний педагогічний університет імені М.П. Драгоманова, Полтавський національний педагогічний університет ім. Короленка, Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка.

У перший день навчального стажування «Через інтернаціоналізацію до розвитку університетів» відбулася зустріч з представниками педагогічного факультету Університету імені Масарика, під час якої, було обговорено напрями роботи та організаційні питання навчального стажування.

Також учасники мали змогу ознайомитися з Центром закордонної співпраці Університету Масарика та напрямами діяльності центру. У своїй презентації директорка центру Віолетта Осоухова зазначила, що Центр закордонної співпраці Університету імені Масарика надає методичну підтримку та водночас координує діяльність Університету імені Масарика у галузі закордонної співпраці. Центр адмініструє міжнародні програми обміну для студентів, викладачів, дослідників та інших співробітників, підтримує білатеральні взаємини із закордонними університетами. Крім того, центр також координує підготовку англомовних навчальних програм для іноземних студентів, поширює за кордоном знання про програми, що викладаються англійською, та готує і публікує інформаційні матеріали.

7 листопада учасники з України мали змогу ознайомитися з презентацією навчальної програми для іноземних студентів та обговорити деталі програми з докторкою Університету Масарика Маркетою Кошатковою, а також обговорили можливості навчання в Чехії. Завершили вівторок екскурсією містом Брно.

8 листопада, розпочали день з обговорення стратегії інтернаціоналізації у середовищі педагогічного факультету Університету Масарика, доповіла заступниця декана з інтернаціоналізації, докторка Петра Вистрчілова. Під час своєї презентації докторка Університету Масарика Мартіна Куровські детально розповіла про курси Coil (Collaborative Online International Learning program), зазначивши, що курси є важливою складовою міжнародної співпраці, зокрема співпраці з європейськими та американськими партнерами. COIL формалізує обмін знаннями крізь кордони та сприяє посиленню інтернаціональності, інтеграцію академічної мобільності в курси, лекції в університеті, студентські проєкти, модулі тощо. Також отримали можливість відвідати заходи, присвячені Дню ініціативності на педагогічному факультеті Університету Масарика, а саме:

- прослухати доповіді академічних працівників та студентів університету;

- ознайомитися зі студентськими проєктами (чеськими та закордонними);

- взяти участь у пленарній дискусії.

У четвер, 9 листопада, обговорили закордонні проєкти та шляхи до підтримки інтернаціоналізації з докторкою Евою Янебовою. Того ж дня відбувся круглий стіл у гібридному форматі «Міжнародна співпраця як шлях до розвитку університетів», серед панелістів якого був і представник УІПА.

10 листопада відбулося урочисте вручення сертифікатів учасників.

Навчальна поїздка до Університету Масарика відбулася в рамках проєкту «Зміцнення потенціалу педагогічних вищих навчальних закладів України», який фінансово підтримує Чеська агенція розвитку.

Набутий досвід та корисні контакти будуть використані для розвитку міжнародної співпраці Української інженерно-педагогічної академії.

Дуже вдячні Університету Масарика, особисто професорці Ленці Гуловій та всій її команді за цікавий і корисний досвід!