УІПА розпочинає виконання нового міжнародного проєкту TEX4YUA за фінансової підтримки Swedish Institute

 

Українська інженерно-педагогічна академія у складі консорціуму, що представлений University of Borås (Швеція), УІПА, Луцьким національним технічним університетом та НГО «Інноваційна генерація» (Україна) стали переможцями спеціального грантового конкурсу на підтримку України в рамках програми Шведського інституту SI Baltic Sea Neighbourhood Programme.

Проєкт має назву TEX4YUA: Sustainable Excellence for Ukrainian Youth in the Textile and Apparel Industry / Стала досконалість для української молоді в текстильній та швейній промисловості та триватиме два роки, з 1 грудня 2023 по 30 листопада 2025 року. Фінансування проєкту визначено у розмірі 1 468 880 шведських крон.

TEX4YUA націлений на розширення можливостей молодих людей, залучених до текстильної промисловості в Україні. Зміцнюючи цільову групу знаннями, навичками та натхненням, проєкт прагне сприяти інноваціям.

Цей проєкт спрямований на задоволення нагальних потреб української учнівської і студентської молоді та викладачів, які починають свою кар’єру, а також молодих працівників текстильної промисловості. Його мета – надати цим групам знання, навички та інноваційне мислення в галузі текстилю, щоб стати конкурентоспроможними на міжнародному ринку. Проєкт також має на меті забезпечити викладацький склад передовими педагогічними методами та дослідницькими методологіями.

Початкові потреби включають поглиблену текстильну освіту, практичну підготовку, обізнаність у питаннях сталого розвитку та володіння англійською мовою. Очікувані результати включають посилення співпраці між партнерами, онлайн-платформу для обміну ресурсами та комплексні навчальні матеріали. Молоді працівники текстильної галузі отримають користь від практичних семінарів. Проєкт сприятиме підвищенню інтересу молоді до відповідних програм, спрямованих на розвиток текстильної промисловості в Україні.

Проєкт також передбачає підготовку низки заявок на фінансування від ЄС для просування його результатів та забезпечення майбутньої підтримки розвитку молодих фахівців текстильної галузі в Україні.

Довгострокова мета проєкту – впливати на зміни в українській текстильній промисловості і сприяти її конкурентоспроможності на світовому ринку через впровадження інноваційних освітніх продуктів для здобувачів вищої і професійної освіти в Україні. Проєкт також підтримує новими знаннями і можливостями молодих підприємців та викладачів як ЗВО так П(ПТ)О в Україні, які виховуватимуть наступне покоління текстильників, винахідників та новаторів.

Від Академії до виконання проєкту будуть залучені кафедра харчових технологій, легкої промисловості і дизайну (завідувач проф. Олег ЛИТВИН), Центр розвитку кар’єри, креативності та підприємництва та Центр інноваційних освітніх технологій, міжнародних зв’язків та академічної мобільності.

Даний проєкт допоможе значно посилити та модернізувати в Академії підготовку здобувачів всіх рівнів освіти за спеціальностями 015.36 Професійна освіта (Технологія виробів легкої промисловості) та 182 Технології легкої промисловості та розвинути взаємодію з ключовими стейкголдерами як у галузі моди, текстилю і легкої промисловості, так і у сфері професійної освіти за швацьким і текстильним напрямком.

19 грудня відбулася перша онлайн-зустріч партнерів TEX4YUA, на якій обговорено подальші плани з реєстрації і започаткування проєкту.