Проректорка УІПА взяла участь у виїзному засіданні проректорів з міжнародної діяльності українських ЗВО у Познані, Польща

 

Проректорка з науково-педагогічної роботи Української інженерно-педагогічної академії професор Марина Васильєва 23-24 листопада взяла участь у зустрічі проректорів з міжнародного співробітництва з 56 українських університетів на базі Університету ім. Адама Міцкевича у Познані (Польща). Метою зустрічі стало обговорення середньострокових та довгострокових пріоритетів та перспектив розвитку системи вищої освіти в Україні. Під час зустрічі було створено Раду проректорів з міжнародного співробітництва, основною метою якої буде сприяння обміну знаннями, розширенню співпраці та посиленню зусиль українських університетів у сфері інтернаціоналізації. Її концепція була ініціативою проректора з міжнародного співробітництва Університету ім. Адама Міцкевича у Познані проф. Рафала Вітковські.

Насичена програма зустрічі передбачала:

- обговорення Стратегії інтернаціоналізації з використанням досвіду польських закладів вищої освіти;

- визначення напрацювань закладів вищої освіти України;

- постановку завдань з оптимізації і підвищення ефективності діяльності з інтернаціоналізації закладів вищої освіти України;

- налагодження внутрішніх і зовнішніх зв’язків;

- удосконалення проєктної діяльності.

Серед спікерів з польської сторони під час зустрічі були доктор Зофʼя Савіцка, заступниця директора Польської національної агенції з питань академічних обмінів (NAWA, Polish National Agency for Academic Exchange); проф. Єжи Возницькі, президент Фундації польських ректорів; проф. Рафал Вітковскі, проректор з міжнародної співпраці Університету ім. Адама Міцкевича.

З української сторони спікерами були проф. Ксенія Смирнова, проректорка з міжнародної діяльності Національного університету імені Тараса Шевченка (Голова Ради проректорів з міжнародного співробітництва); Світлана Шитікова, координаторка проєкту Національний Еразмус+ офіс в Україні (НЕО В УКРАЇНІ); Олена Шаповалова, директорка Державного підприємства «Український державний центр міжнародної освіти» Міністерства освіти і науки України; проф. Михайло Винницький, заступник Міністра освіти і науки України. Під час зустрічі з презентацією досвіду і пропозиціями виступили проректори з міжнародного співробітництва провідних закладів вищої освіти України.

Завдяки гостинності керівництва Університету ім. Адама Міцкевича, особисто проф. Рафала Вітковські, координатора з обмінів цього університету Костянтина Мазура зустріч проходила в сприятливих умовах, була змістовно насиченою і динамічною. Представники різних закладів вищої освіти мали змогу поспілкуватися, обмінятися думками, визначити проблеми і намітити шляхи їх вирішення з використанням методу мозкового штурму.

Приємно було відвідати різдвяний ярмарок у Познані напередодні насичених днів роботи.

Слова вдячності організаторам і всім учасникам зустрічі, яка дає поштовх для подальшої співпраці.