Підсумки міжнародного круглого столу проєкту Erasmus+ PAGOSTE на базі УІПА

 

В рамках проєкту Erasmus+ «Нові механізми управління на основі партнерства та стандартизації підготовки викладачів професійної освіти в Україні (PAGOSTE)» 11-12 березня відбувся міжнародний круглий стіл «Розробка та впровадження механізмів управління на основі партнерства при підготовці педагогічних кадрів для системи П(ПТ)О: концепції ефективного функціонування», організований Українською інженерно-педагогічною академією.

Метою заходу була презентація і публічне обговорення із зацікавленими сторонами перших результатів і пропозицій щодо концепцій розвитку системи підготовки викладачів професійної освіти на основі партнерства, можливостей інтернет-платформи зі співпраці та взаємодії між зацікавленими у професійній освіті сторонами, а також презентація ініціативи зі створення «Асоціації з розвитку професійної та неперервної освіти».

Учасників привітали та мотивували до плідної роботи та співпраці директор директорату професійної освіти МОНУ Ірина Шумік, ректор Українській інженерно-педагогічній академії Олена Коваленко та представниця національного Еразмус+ офісу в Україні Іванна Атаманчук.

Було представлено Українську інженерно-педагогічну академію як навчально-методичний центр з підготовки кадрів для професійної освіти та презентовано ініціативу зі створення «Асоціації з розвитку професійної та неперервної освіти».

Інститут професійно-технічної освіти Національної академії педагогічних наук презентував учасникам онлайн-платформу як інструмент управління на основі партнерства та співпраці всіх зацікавлених у професійній освіті сторін.

Громадська організація «Школа адаптивного управління соціально-педагогічними системами» презентували чудовий досвід співпраці ЗВО з професійно-технічною освітою в рамках діяльності їх громадської організації.

Основною складовою круглого столу стала презентація та публічне обговорення концепцій партнерського управління підготовкою викладачів професійної освіти в Українській інженерно-педагогічній академії, Київському національному економічному університеті імені Вадима Гетьмана, Південноукраїнському національному педагогічному університеті ім. К.Д. Ушинського та Національному транспортному університеті.

Європейські партнери проєкту: Томас Дайсінгер (Університет Констанца, Німеччина), Ріхард Фортмюллер і Розанна Штейнінгер (Віденський університет економіки та бізнесу, Австрія) поділилися досвідом співпраці між різними зацікавленими сторонами, які беруть участь у підготовці викладачів професійної освіти в Австрії, та співпрацю й мережеві зв'язки в німецькій професійно-технічній освіті.

Під час круглого столу було організовано модеровану дискусію щодо пошуку шляхів та перспектив управління на основі партнерства при підготовці викладачів професійної освіти в Україні. Учасниками круглого столу напрацьовано інструменти партнерства при розвитку управління підготовкою викладачів для закладів професійної освіті в Україні.

У круглому столі взяли участь українські партнери та партнери з ЄС, а також стейкхолдери:

- викладачі університетів, які беруть участь у підготовці викладачів професійної освіти;

- директори та викладачі закладів фахової передвищої та професійно-технічної освіти;

- роботодавці;

- представники Міністерства освіти і науки України.

Загалом на засідання Круглого столу Erasmus+ проєкту PAGOSTE зареєструвалось більше 200 чоловік (точна цифра 211).

Переважна кількість, 93 учасника, представляли систему профтехосвіти (ЦПТО, ПТУ, ВПУ тощо), з яких 28 учасників представляють навчально-методичні центри професійно-технічної освіти з Вінниці, Дніпра, Запоріжжя, Київа, Краматорська, Львова, Харкова, Миколаїва, Одеси, Полтави, Рівного, Сєвєродонецька, Тернополя, Ужгорода, Херсона, Хмельницького, Черкас та Чернігова, 17 представляли заклади фахової передвищої освіти. 80 учасників представляли ЗВО України, що здійснюють підготовку за спеціальністю 015 «Професійна освіта» (за спеціалізаціями). МОН України та академічні установи були представлені 6 учасниками; також серед учасників були представники громадських організацій, а саме Команди підтримки реформ Міністерства освіти і науки України та Інституту професійних кваліфікацій.

Сертифікати учасників Круглого столу Ви можете скачати за посиланням 

Нагадуємо, що з матеріалами Круглого столу можна ознайомитися за посиланням