Заходи до 75-х роковин депортації кримських татар

 До дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу в Українській інженерно-педагогічній академії відбулися меморіально-інформаційні заходи, а також перегляд фільму режисера Ахтема Сеітаблаєва «Хайтарма».

 

 

У травні 1944 року сталінський режим підготував і здійснив спецоперацію примусового виселення корінного народу Криму – кримських татар. Зранку 18 травня 1944 року понад 32 тисячі бійців військ НКВС, обійшовши всі помешкання кримських татар, оголосили ультиматум: у найкоротший термін узяти все необхідне і під конвоєм їхати до залізничних станцій. Тих, хто чинив опір, за свідченнями очевидців, розстрілювали на місці. Нажаханих людей на залізниці «під зав’язку» набивали в товарні вагони. 20 травня 1944 року кримських татар у Криму не стало. Їх відправили в Узбекистан, Казахстан, Таджикистан, а також у Росію – в Марійську АРСР, на Південний Урал і в Костромську область. Під час кількатижневої дороги депортованих майже не годували і не поїли.

У телеграмі на ім’я Сталіна НКВС прозвітував про виселення 183 155 осіб. Переважно, це були жінки, діти і люди похилого віку. Бо  чоловіки в цей час ще воювали на фронтах Другої світової війни у лавах Червоної армії. Самі ж кримські татари нарахували 423 100 депортованих. Від нелюдських умов перевезення, а також у перші роки після переселення загинуло понад 46% депортованих кримських татар.

До дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу в Українській інженерно-педагогічній академії відбулися меморіально-інформаційні заходи, а також перегляд фільму режисера Ахтема Сеітаблаєва «Хайтарма» (2012 р.).