День пам’яті Героїв Крут: УІПА вшановує

 

Одну з пам’ятних дат боротьби за незалежність України ми відзначаємо сьогодні, 29 січня, та вшановуємо пам’ять Героїв Крут.

Крути – ще одна з трагічних та водночас легендарних сторінок 1917-1921 років в історії боротьби українців за свою свободу. Ця історія – це історія завзятої героїчної оборони станції Бахмач, як важливого залізничного вузла на кордоні УНР і РСФРР. Саме тут наприкінці грудня 1917 року завдяки звитязі та сміливості українських воїнів із загону Першої Київської юнацької школи ім. Б. Хмельницького та 1-шої сотні добровольців новоствореного студентського куреня зі складу студентів Українського народного університету, київського Університету Святого Володимира (нині ім. Шевченка) та гімназистів старших класів українських гімназій було зупинено аж на чотири дні більшовицький наступ на Київ, що дало змогу укласти Брестський мир між Українською Народною Республікою і державами Четверного союзу. Цим документом Україна визнавалась самостійною державою з західним кордоном.

У бою під Крутами, за різними оцінками, поклали голови 70-100 українських захисників.

Після розстрілу більшовики не дозволили місцевим селянам поховати тіла загиблих. Лише після визволення Києва від червоних, за розпорядженням українського уряду, 19 березня 1918 року відбувся урочистий похорон полеглих у бою під Крутами на Аскольдовій могилі. 

Вічна пам’ять Героям, захисникам України!