Запрошуємо на онлайн-вебінар в рамках глобальної ініціативи IFEES від проректора УІПА

 

Запрошуємо всіх зацікавлених у розвитку професійної (професійно-технічної) освіти України на відкритий онлайн-вебінар «Удосконалення системи підготовки викладачів для професійної освіти України» в рамках глобальної ініціативи від Міжнародної федерації товариств інженерної освіти (International Federation of Engineering Education Societies / IFEES).

Вебінар буде проводити 20 вересня о 16:00 проректор з наукової роботи УІПА проф. Олександр КУПРІЯНОВ.

Реєстрація до участі 

Україна має розгалужену систему професійно-технічної освіти, яка готує фахівців для всіх галузей економіки. Незважаючи на прогрес у лабораторному оснащенні професійно-технічних навчальних закладів у роки до вторгнення в Україну російської федерації, мережа професійно-технічних навчальних закладів продовжувала скорочуватися, а рівень підготовки випускників був недостатнім. Пандемія і особливо війна, коли значна частина майбутніх робітників навчається дистанційно, загострили проблеми якості підготовки.

В Україні викладачів та майстрів для закладів професійної освіти готують в університетах за спеціальністю «Професійна освіта», яка поділяється на спеціалізації. Проблема підготовки та перепідготовки викладачів для ПТНЗ стоїть досить гостро, до того ж ця професія не є престижною.

Міністерство освіти і науки докладає значних зусиль для вирішення проблем, пов’язаних з якістю підготовки майбутніх педагогів професійної освіти. Ці дії, в першу чергу, спрямовані на підвищення престижу робітничих професій. Важливим напрямком є також професійний розвиток викладачів ПТНЗ та наповнення професійно-технічних навчальних закладів кваліфікованими амбітними педагогами.

Для цього створено ресурс відкритих дистанційних курсів за різними професіями, підвищується ІТ-грамотність викладачів ПТНЗ, створено платформу для співпраці між ПТНЗ та майбутніми викладачами, впроваджуються партнерські інфраструктури.

Розпочала роботу громадська спілка «Асоціація з розвитку професійної та неперервної освіти». Досвід України в удосконаленні системи підготовки викладачів для професійної освіти може бути корисним для інших країн.